Semt Konakları
Facebook Fan Sayfasi Twitter Üzerinden Bizi Takip Edin Google Buzz Sayfamiz
<Mart 2024>
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Semt Konakları Faaliyetleri

1-Eğitim Faaliyetleri :

Beyoğlu Belediyesi “Yaşam Boyu Eğitim” sloganından hareketle Semt Konaklarında ilk ve orta öğrenimdeki öğrencilerden , üniversite öğrencilerine, temel beceri ve meslek edindirme eğitimlerine ihtiyaç duyan gençlere, yetişkinlere ve ev hanımlarına kadar herkes için ücretsiz eğitim imkanı sunmaktadır.  Konaklarda verilen Eğitim Hizmetleri Meslek Edindirme Programları, Hobi ve Kişisel Gelişim Programları, Okul Eğitimine Destek Programları , Bilinçlendirme Çalışmaları (kısa ve uzun süreli seminerler), ve Anaokulları olmak üzere 5 gruba ayrılmaktadır.

a)  Meslek Edindirme Programları;
Meslek Edindirme Programlarının genel amacı çeşitli ekonomik ve sosyal nedenlerle herhangi bir mesleğe yönelik eğitim alamamış yada yeni bir meslek dalında eğitim almak isteyen  genç ve yetişkinlerin kendilerine uygun bir meslek dalında eğitim alarak ekonomik olarak kalkınmalarına destek olmaktır. Bu çerçevede Meslek Edindirmeye yönelik; Bilgisayarlı Muhasebe, Modelistlik, Kuaförlük, Berberlik, turizm ve otelcilik sektörü için ara eleman yetiştirme  vb. eğitimler verilmektedir. Semt Konaklarında verilen Mesleki Eğitimlerinin tümü Halk Eğitim tarafından onaylanmakta ve sertifikalandırılmaktadır.
Ayrıca 2009 Yılında İŞKUR İl Müdürlüğü ile “İstihdam İçin Mesleki Eğitim projesi” protokolu imzalanmış olup, bu protokol kapsamında Semt Konaklarında İŞKUR İl Müdürlüğü ile birlikte yine Mesleki Eğitim kursları başlatılmıştır.

b) Kişisel Gelişim Eğitimleri;

Kişisel Eğitim çalışmaları hobi ve sanat kursları olarak planlandığı gibi Bilgisayar ve İngilizce gibi günümüz dünyasında artık her bireyin sahip olması beklenen yeterlilikleri de kapsamaktadır. Özellikle ev hanımlarını, çocukları ve gençleri hedef alan bu çalışmada amaç bireylerin kendilerini  hobi ve sanat çalışmaları ile geliştirmelerini ve sosyalleşmelerini sağlamaktır. Ayrıca Okuma-Yazma kursları ile de yerel halkın okur yazar oranının arttırılmasına da katkıda bulunulmaktadır.
Bu başlık altında; İngilizce, Bilgisayar, Okuma-Yazma, Tiyatro, Gitar, Saz, Resim, Tezhip, Dikiş-Nakış, Mefruşat, Takı Tasarım, Ahşap Boyama, İğne oyası vb. dersler verilmektedir. Her yıl düzenlenen sergiler ile özellikle el sanatları dalında eğitim alan kursiyerlere çalışmalarını sergileme ve meraklılarıyla buluşturma fırsatı verilmektedir. Ayrıca yine yıl içerisinde düzenlenen etkinliklerde açılan Semt Konakları stantları ile kursiyerlerin ürettikleri ürünleri satmalarına olanak verilmektedir.

c) Öğrenime Destek;

Özellikle İlköğretim 1.ve 2. kademe öğrencilerine yönelik bu çalışmada amaç İlköğretim öğrencilerinin okuldaki eğitimlerine destek olmaktır. Bu amaçla başta İngilizce, Matematik, Türkçe olmak üzere semt öğrencilerinin ihtiyaç duydukları derslere ilişkin ETÜD çalışmaları düzenlenmektedir. Özellikle herhangi bir dershaneye gitmek yada özel ders almak için ekonomisi yeterli olmayan öğrencilerin faydalandığı bununla birlikte ekonomik durumuna bakılmaksızın tüm semt öğrencilerine açık olan bu etüdler öğrencilerin okul başarısını arttırmalarına yardımcı olmaktadır.

d) Anaokulları ;

Semt Konakları bünyesinde gerçekleştirilen  en önemli eğitim çalışmalarından  biri de Anaokullarıdır. 9 Semt Konağından 6 tanesinin bünyesinde anaokulu mevcuttur.  Semt Konakları Anaokulları yarı ve tam zamanlı olarak 3-6 yaş grubu çocuklara yönelik hizmet verilmektedir.  Bu hizmet ile çocukların kişisel becerilerinin geliştirilmesi, sosyalleşmeleri, ilköğretime hazırlanmaları böylece kendine güvenen, özgüveni yüksek, iletişim becerileri gelişmiş, sağlıklı, mutlu birer birey olmalarının temelleri atılmaktadır. Ayrıca çocuğuna bakacak kimsesi olmadığı için çalışma hayatına katılamayan bayanlarında bu sayede aktif  çalışma hayatına katılmaları için bir fırsat sunulmaktadır.
*2009 yılında 200 çocuk Semt Konakları anaokullarında eğitim almıştır.

e)  Bilinçlendirme ve Bilgilendirme Hizmetleri :

Semt Konaklarında Bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında Yerel Halkı başta sağlık olmak üzere, pek çok konuda bilgilendirmeyi amaçlayan seminer çalışmaları düzenlenmektedir. Bu çalışmalarda sağlık, çevre, doğa, kentlilik, kadının toplumdaki statüsü vb. konularda halkın bilinçlilik düzeyinin arttırılması hedeflenmekte, Kadın Sağlığından, Kalp Sağlığı ve Obeziteye, Çocuk Gelişimi ve psikolojisine, Kültürel mirasın korunmasından İnsan haklarına, Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinden, Ailede ve Okulda şiddeti önlemeye kadar pek çok konuda bilgilendirme çalışmaları yapılarak konuyla ilgili uzmanların Semt Konaklarında Halkla buluşması sağlanmaktadır.      

2- Sağlık Faaliyetleri:

Semt Konakları bünyelerinde bulunan Sağlık Ocakları ve yürütülen Sağlık Projeleri ile bölge halkının sağlık hizmetlerinden hızlı ve kaliteli yararlanabilmeleri sağlanmaktadır.  Hizmet veren 9 Semt Konağının 6’ının bünyesinde sağlık ocağı bulunmaktadır. Basit sağlık sorunlarının giderilmesi, Aşı ve tıbbi rehberlik konularında hizmet veren sağlık ocaklarının  yanı sıra “Meme Vakfı”, Türk Kalp Vakfı ve benzeri vakıflar ve  sağlık örgütleri ile işbirliği yapılarak her ay yüzlerce kadının Semt Konakları aracılığı ile ücretsiz Mamografi, Kemik,  Simir  testlerinden yararlanması sağlanmaktadır. Ayrıca yine binlerce vatandaşımız şeker, tansiyon ve kalp taramasından geçirilmektedir.
*2009 Yılında Semt Konaklarında düzenlenen sağlık tarama ve testlerinden 4800 kişi yararlanmıştır.

3- Sosyal Yardım Faaliyetleri

(Aşevi, Çamaşırhane, Duşlar ve Sosyal Yardım Bürosu):

Semt Konaklarında eğitim ve sağlık faaliyetlerinin yanı sıra en önemli faaliyetlerinden biride Sosyal Yardım Faaliyetleridir. Bu kapsamda Semt Konaklarında ihtiyaç analizleri doğrultusunda kurulmuş olan Çamaşırhane ve Duşlar, imkanı kısıtlı bireylerin ve ailelerin hizmetine sunulmaktadır. İhtiyaç sahipleri çamaşırlarını çamaşırhanede yıkatabildikleri gibi kendileri de duşlardan yararlanabilmektedirler. Ayrıca Semt Konakları bünyelerinde  bulunan  Aşevlerinde de ihtiyaç sahibi bireylere ve ailelere sıcak yemek servisi yapılmakta olup, isteyen yemeğini Konakta yiyebildiği gibi isteyenlerde evine götürebilmektedir. Şu an 9 semt konağının 3’ünün bünyesinde Aşevi, Çamaşırhane ve Duşhane bulunmaktadır. Yine aynı  konak bünyelerinde yer alan sosyal yardım büroları da ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçları için Sosyal Yardım müdürlüğüne gitmeden  başvurabilecekleri hizmet merkezleri görevini yürütmektedir.  Böylece İhtiyaç sahibi vatandaş sosyal yardımlaşma müdürlüğü hizmetlerine daha kolay, daha hızlı ulaşabilmektedirler.
Ayrıca Dolapdere Semt Konağı bünyesinde bir Sosyal Yardım Marketi bulunmaktadır. İhtiyaç sahipleri sosyal yardım marketi aracılığıyla giyim vb. ihtiyaçlarını ücretsiz olarak karşılayabilmektedirler.

4-  Kültürel Faaliyetler :

Semt Konaklarında yerel halka yönelik pek çok sosyal ve kültürel etkinlik düzenlenmektedir. Bu etkinlikler kapsamında Festivaller, Konserler, Geziler, Sinema ve Tiyatro Etkinlikleri organize edilmektedir. Özellikle kadın ve çocuklar bu organizasyonlar ile sosyalleşmekte, kent yaşamının gerektirdiği kültürel ögelerden yararlanabilmektedirler. Semt Konakları salonlar,  bahçe ve sınıfları bu etkinliklerde kullanılmakta olup yerel halkın sosyal ve kültürel faaliyetlere daha aktif ve daha kolay katılması sağlanmaktadır. Ayrıca Semt Konakları bünyelerinde bulunan çok amaçlı salonlar yerel halka düğün,nişan ve benzeri ektiklerinde kullanmaları için tahsis edilebilmektedir.